Zika er også et etisk problem

Zikavirus er også en potentiel trussel mod den nordlige havlkugle. Heldigvis er en lovende vaccine på vej, men hvordan får man testet den? Det rummer en etisk problemstilling, der skal diskuteres af internationale bioetikere på Aarhus Universitet.

18.10.2016 | Ulrik Albert Vosgerau

I forbindelse med de olympiske lege i Rio overvejede flere sportsfolk at blive hjemme på grund af frygten for Zikamyggen. Den kan overføre en virus, som især er farlig for gravide kvinder. Vi har alle set latinamerikanske børn med for små hoveder, en skavank, der netop skyldes Zika-smitte.  Men er det vores problem?

”Indtil videre er Zikavirus ikke et direkte medicinsk problem i de nordlige lande. Men globaliseringen bevirker, at dens trussel potentielt rammer alle. Derfor er vi også forpligtet til at medvirke til overvindelsen af truslen fra Zikavirus”, forklarer professor Svend Andersen, der er arrangør af en international bioetikkonference ved Aarhus Universitet den 24.-25. oktober.

Kan mennesker også være forsøgsdyr? OP
Der er for nyligt udviklet en vaccine mod Zikavirus, som man mener, kan bruges på gravide kvinder. Men det er en udfordring at finde ud af, hvordan kan man afprøve, om den virker. En udbredt måde at ’løse’ den slags etiske problemer, er at bruge de fire etiske principper om godgørenhed, ikke-skade, selvbestemmelse og retfærdighed. Principperne er formuleret af den amerikanske etiker Tom L. Beauchamp, der også deltager i Aarhus-konferencen.

”I forbindelse med vaccinen mod Zika skal der foretages en afvejning mellem princippet om godgørenhed og det om selvbestemmelse. Man håber, at kunne hjælpe gravide til at føde sunde børn. Men de skal naturligvis selv indvillige i at deltage i de nødvendige forsøg. Desuden er princippet om retfærdighed relevant. For indtil videre rammer smitten kvinder i den tredje verden. Det vil være uretfærdigt, hvis de af økonomiske grunde er afskåret fra at nyde godt af vaccinen. Vi i den rige del af verden har en etisk pligt til at hjælpe,” siger Svend Andersen.

Fakta
Bioetikkonferencen ved Aarhus Universitet den 24.-25. oktober er den første af sin art i Danmark. Opdatering den 23/10: Konference er desværre aflyst grundet sygdom.

Professor Svend Andersen
Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet